Porovnání Ubuntu One a Dropboxu

Porovnání Ubuntu One a Dropboxu

Pokud se řekne synchronizační služba tak se leckterému pokročilejšímu uživateli vybaví známý Dropbox.

Takže co je to vlastně Ubuntu One (dále zkráceně U1)?

Je to stejně jako Dropbox synchronizační služba formou osobního cloudu, která dle mého názoru nabízí více možností ať už jde o navyšování kapacity nebo připojené služby a zejména možnosti pro uživatele linuxových dister.

srovnávací tabulka na konci příspěvku

Kapacita
V základu nabízí 5GB prostoru zdarma oproti Dropboxu s 2GB. Ano, jde získat další stovky MB až GB díky referálům nebo akcím Dropboxu jako aktuální beta testování.
Dále U1 umožňuje lepší škálovatelnost kapacity díky tzv. balíčků o velikosti 20GB za které zaplatíte buď 2.99$ měsíčně nebo ve výhodnější formě 29.99$ ročně. Počet balíčků není limitován a tak si můžete navolit takovou kapacitu v násobcích 20 jakou potřebujete. Svá data můžete pak klasicky synchronizovat mezi různými platformami včetně přístupu z mobilních zařízení. Naproti tomu Dropboxu nabízí jen 3 možné velikosti a to 2GB+ a 50GB nebo 100GB.

Podporované operační systémy
Obě řešení mají téměř identickou podporu napříč všemi druhy OS ať už se jedná o desktopové či mobilní systémy. Jedinou platformu, kterou Dropbox podporuje navíc je BlackBerry.

Synchronizace
Zde taktéž mezi oběma nastává rovnost, jelikož obě služby nabízejí automatickou synchronizaci

Synchronizované složky
V tomto směru mají více možností uživatelé linuxových distribucí, kdy u U1 mohou synchronizovat skrze Nautilus jakoukoliv složku a s Dropboxem sice jen složku Dropbox, ale s možností umístit odkazy na požadované složky k synchronizaci.
Za to u Windows si jsou obě služby rovny, když synchronizují pouze jednu vlastní složku.

Co dál Ubuntu One umí a Dropbox ne? Hudba, záložky,…
Zřejmě díky otevřenosti linuxu poskytuje na něm U1 více možností. Díky Desktop Couch tak můžeme do U1 synchronizovat kontakty z Evolutiona (v plánu je i synchronizace kontaktů z mobilních zařízení), poznámkovače Tomboy nebo záložky z Firefoxu.
Dále U1 nabízí druhou placenou možnost, kterou můžete zkombinovat s počty balíčků, je streamovaní hudby. Za streamování zaplatíte 3.99$ měsíčně nebo 39.99$ ročně. Tato cena neobsahuje jen onu možnost streamování do mobilních zařízení atd. (nemám na vyzkoušení Android nebo iOS), ale i jeden 20GB balíček kapacity do Ubuntu One.
Hudbu lze buďto nahrávat přímo z PC nebo přes Banshee kupovat v Ubuntu One Music Store.

A co Ubuntu One neumí co Dropbox ano?
Co jsem tak zjišťoval na netu, tak co by mohlo být někomu na překážku je absence možnosti vytvářet online galerie fotografií, kterou Dropbox umí.

Kterou ze služeb tedy vybrat?
Ať se rozhodnete jakkoliv, myslím že, obě služby jsou si v jistých ohledech téměř totožné a obě stejně tak kvalitní.
Pro Ubuntu One hrají ve prospěch především vlastnosti spjaté s používáních linuxových distribucí, možnosti streamování hudby a s tím jaký prostor potřebuji a zda-li jsem za něj ochoten platit nebo ne.
Dropbox nabízí sice kapacitu zdarma až do velikosti základu s jedním 20GB balíčkem v Ubuntu One dohromady, ale zase tomu musíte věnovat nějaký čas a úsilí.

Na závěr vkládám srovnávací tabulku s výše popsanými vlastnostmi a možnostmi.

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 + 6 =