Jaká byla Android RoadShow v Pardubicích?

Jaká byla Android RoadShow v Pardubicích?

Dnes se v aule pardubické univerzity konala Android RoadShow, kterou pořádal Svět Androida, a ač jsem jimi byl v minulosti označen za hatera, tak jsem se i tak na akci vydal.

Před akcí

Když to vezmu hned od začátku, tak mě překvapilo, že nikde nevidím ten jejich nějaký kamion, nikde nebyl. Po vstupu do budovy jsem viděl stoly a všemožně pobíhající lidi, hlavně ze Samsungu.

Bylo cca 20 minut před začátkem, tak jsem myslel, že je brzy. Ty stoly ve mě budily dojem, že registrace budou probíhat zde, když aula A2, v které to mělo být, byla v suterénu místo v prvním patře, kde se akce nakonec konala. Nejspíš šlo o omyl a kdo ví jestli nakonec ještě nemuseli připlácet. 🙂

Ale už bylo devět hodin a nikde nikdo, žádné informace. A až asi v 9:10 zmizel roll-up ze schodů a nával prvních desítek lidí mohl začít.

Registrace a čas do první přednášky

Po vystoupání do prvního patra se ukazovaly a skenovaly QR kódy, pro rychlejší odbavení, a každý u vstupu dostal zelený, respektive zlatý pro VIP, proužek k nalepení na ruku (pro identifikaci účastníka), časopis Chip (myslím :-)) a ledovou kávu v krabičce od jednoho ze sponzorů.

Následně byla celá hodina volna pro okoukání zařízení ať už přítomných firem (Samsung a HTC) nebo několik kousků přímo od Světa Androida, kterými byly (asi) jen čínské telefony, ale o to víc byly zajímavé. Dále byli na chodbě i AR.Drony nebo Sphere kuličky, ale na hodinu to bylo zdlouhavé. V podstatě i s vyplněním soutěžního dotazníku u Samsungu to bylo komplet obejité během dvaceti či třiceti minut. A ano, program byl předem avizovaný, ale avizované fronty tu nebyly.

22.06.13 - 1

První blok – Představení a zahájení Android RoadShow

V první části vystoupil Petr Mišák a ač jsem se někdy zasmál, tak něco na mě působilo vyloženě trapně. Jako nechat skandovat návštěvníky odkud jsou a pod. dokud pořádně nezařvou. Ty patří spíš na jiné formáty akcí, ale to je můj názor. Jinak došlo k představení jak sebe sama, Světa Androida i RoadShow včetně odůvodňování počtů měst, kdy původně měli jet do prvních šesti, ale nakonec jeli i do sedmé Prahy. Důvod byl vysvětlen jako malý rozdíl, ale fakticky podílově měla Praha tak desetinu oproti ostatním. Takže tato obhajoba u mě neobstála a více lidí se tomu smálo. Prostě v Čechách platí, že „Pravidla jsou od toho aby se porušovala“.

První dva bloky – Promo Samsungu a HTC

Ač byl každý blok nazván přednáškou, tak první dva bloky bych tak rozhodně nenazval. První blok, který patřil Samsungu, byl sice ještě snesitelný (speaker byl občas vtipný, trochu praktických věcí,…), ale HTC bylo čisté promo. Víc k tomu není co říct, kromě toho, že na akce tohoto formátu by se hodilo něco praktičtějšího jako různé tipy a zkušenosti. Výrobci si měli zůstat spíše u svých stánků. 😉

Třetí blok – Čínské smartphony

Tohle hodnotím jako nejlepší část programu. Jako speaker vystoupil jeden z redaktorů a provozovatel eshopu LevneSmarphony.cz Jirka Opletal. Mluvil o historii čínských smarphonů, o tom, že ještě před dvěma třemi lety to vůbec neuměli a že tak došlo k raketovému vývoji. Dle jeho zkušeností již není třeba se těch známějších čínských značek (Xiaomi, ZTE, Zopo, Oppo,…) bát a i reklamace jsou v podstatě bez problémové. Člověk se dozvěděl i takové detaily, že je třba posílat telefony na reklamaci bez baterky a v neoriginálním obale, jinak že by mohl být problém na čínské celnici nebo že číňané neumí říci ne, ani ve slovníku to nemají, a podobné zajímavé drobnosti. Nejhodnotnější část z celého dne pro mě.

Čtvrtý blok – Displeje telefonů

V podstatě „nejtechničtější“ část dne, člověk se mohl něco málo dozvědět o různých technologiích výroby displejů. Tady speakeroval jeden z lidí ze Světa Androida, který zároveň skoro celý den běhal v kostýmu Androida.

Pátý blok – Panelová diskuze a vyhlášení vítězů

Otázek bylo celkem dost a některým jsem se zasmál, že je někdo také mého názoru (třeba datová náročnost aplikace Světa Androida). Na panelovou diskuzi volně navázalo vyhlášení vítězů. Hodnocenou otázkou byl odhad počtu účastníků a já tipoval 135 a celkem těsně jsem se seknul, protože šlo o 139 lidí, ale o to více těsný byl výhercův tip, jelikož se nikdo se 139 neohlásil, a tak byl vybraný člověk se 137. 🙂

Klady a zápory celé akce

+ ukázka čínských telefonů

+ přednáška o čínských telefonech, tipech pro nákup i reklamaci

+ ledová káva u vstupu

– extrémně komerční první dva bloky

– punkový začátek (nikde nikdo těsně po deváté)

– hrozný dotazník, který nebyl pro telefony (různé velikosti písma, malé kolonky (byl třeba zoom), desktopová verze webu)

– trochu ujeté představení (skandování a řvaní)

– chybějící voda (myslím, že by to Svět Androida nezruinovalo, kdyby nabídl alespoň obyčejnou vodu)

Zhodnocení

Pokud bych měl akci shrnout, tak bych z ní měl asi lehce negativní pocit. Nejvíce se mi nelíbila forma akce s tím, že zástupci výrobců měli své „přednášky“. Pokud by akce byla plná přednášek typu Rudý Android, tak bych byl minimálně s formátem akce spokojen. Teď budu doufat, že nebudu ještě větším haterem a nedostanu ban na akce Světa Androida. 😉

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

43 + = 48