Kde vzít volné místo na disku ve Windows? – II. díl

Kde vzít volné místo na disku ve Windows? – II. díl

V předchozím díle jsem zmínil především ty nejznámější možnosti jak získat volné místo na disku a na to navážu pokročilejšími a i méně známými metodami.

Zmiňované příkazy se vkládají do CMD spuštěného pod administrátorskými právy.

Vše provádíte na vlastní zodpovědnost!

Vypnutí hibernace

Sám využívám režim spánku, takže z mého úhlu pohledu je hibernace vcelku nepotřebná, takže tu vždy po instalaci systému vypínám. Vypnutí je otázkou vteřiny zadáním příkazu níže.

powercfg -h off

Smazání zbytků po Service Packu

Pro účely odinstalace service packů si systém uchovává soubory jako třeba odinstalátory, ty mohou v konečném měřítku zabírat spoustu místa a jelikož asi neplánujeme odstraňovat někdy SP, tak se těchto souborů můžeme zbavit. A když se bavíme o Service packu, tak je zřejmé, že příkaz se mine účinkem na Windows 8 a výše. Pozor, po tomto kroku nebude možná odinstalace Service packu!

dism /online /cleanup-image /spsuperseded

Smazání starších verzí Chromu

Pokud jste uživateli Chromu, tak byste měli vědět, že se v systému uchovávají starší instalované verze prohlížeče, a jejich smazáním nic nezkazíte a získáte další volné místo na disku. Ve složce níže uvidíte složky pojmenované čísly verzí, starší se tak mohou smazat.

C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Google\Chrome\Application

Smazání starších verzí Javy

Obdobně jako s Chromem to je i u Javy, v její složce můžete najít mnoho starších verzí, pokud pravidelně aktualizujete. Vždy jen dejte pozor, pokud máte 32 i 64 bitovou Javu, aby vám zůstala poslední verze od obou z nich.

C:\Users\%USERNAME%\AppData\LocalLow\Sun\Java

Smazání Temp složky v AppData

Dalším z kroků může být i smazání obsahu této složky, ale až po ukončení běžících aplikací, pro případ, že nějaká z nich s daty v ní pracuje.

C:\Users\%USERNAME%\AppData\Temp

Částečné vyčištění WinSxS složky

Tato složka je velmi ožehavá, co se hledání informací o možnostech úspory místa týče. Mnohdy prý zabírá klidně 20 GB, u mě to bylo 9,5 GB. V této složce není radno něco ručně mazat, vždy by mělo jít o zásahy pomocí systémových příkazů nebo nějakých utilit. Já zvolil systémový příkaz níže, kterým se zbavím, podobně jako u postupu k service packu, odinstalátorů a dalších souborů k aktualizacím, takže zde opět platí upozornění, že po tomto kroku ze systému žádnou aktualizaci, instalovanou před tímto krokem, nedostanete.

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

Vypnutí a smazání součástí systému

Mnozí jistě znají systémový nástroj pro zapnutí/vypnutí součástí systému.

w4

Jejich vypnutím, ale nedojde k úbytku zabraného prostoru, pro tento účel nám poslouží následující dva příkazy, kdy prvním z nich si necháme vygenerovat seznam součástí i s jejich stavem.

DISM.exe /Online /English /Get-Features /Format:Table > list.txt

Z tohoto seznamu si vybereme jednotlivé moduly a postupně je vypneme a smažeme. Slovo name nahradíme názvem dané vlastnosti/modulu. Není to nejzábavnější, dělat vše ručně, ale musí se to tak provést. Jistě by šel udělat skript s procházením souboru v cyklu, ale raději jsem v tomto případě zvolil ruční cestu.

DISM.exe /Online /Disable-Feature /Featurename:name /Remove

Jako u mnohých ostatních i zde platí, že tento krok nejde jednoduše vrátit, tak je potřeba si ho rozmyslet. Já si takto odstranil třeba vše co se týkalo IIS.

Smazání nepoužívaných a starších verzí ovladačů

Pokud jste někdy pátrali, co ubírá volné místo na disku, tak jste si jistě všimli složky, která uchovává celé instalované ovladače včetně předchozích verzí, a jak víme, některé ovladače mají i více jak 100 MB. Není ale možné je mazat ručně! Opět na to slouží příkazy, ale objevil jsem na to vhodný nástroj, který to udělá za nás. My jen vybereme co chceme odstranit.

Ten se jmenuje Driver Store Explorer, ale najdete ho i pod zkratkou RAPR. Po jeho spuštění (pod právy správce) se zobrazí jednoduché okno.

w1

V něm je potřeba kliknout na Enumerate, kdy se následně objeví dlouhý seznam ovladačů ke všem HW zařízením v počítači, včetně třeba i těch k tiskárnám a fotoaparátům, které již ani nemusíte mít. Zde se dají bez problémů ušetřit jednotky GB.

w2

Seznam doporučuji seřadit dle jmen výrobců a dále sledovat Driver Class. Naleznete tak třeba u Intelu třídu síťových adaptérů a zde sledujeme verze ovladačů s datem vydání, a pokud jde o stejně a postupně zvyšující se číslování, tak vysledujeme ty starší verze a dané řádky zaškrtneme. Ten samý postup zopakujeme i u všech ostatních výrobců a tříd, zde si ale dejte opravdu pozor! Já tak raději nechal být tři stejné řádky u síťovky, kde byla stejná verze, ale i tak jsem zde ušetřil pár GB.

Po skončené výběru zaškrtneme Force deletion a klikneme na Delete Package.

w3

Tak to jsou všechny mé tipy pro to, kde získat volné místo na disku. Pevně věřím, že některé z nich výrazně v „boji s místem“ pomohly a že se vše obešlo bez nehody jako u mě. 😉

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

3 thoughts on “Kde vzít volné místo na disku ve Windows? – II. díl

  1. Kolik místa se těmito postupy (myslím jen v druhém díle) zruba získá? Vím, že je to asi dost individuální, ale mohla bych na tom vyhrabat třeba i 500 MB?

    Díky

    1. Myslím, že já jsem se tak zbavil vyšších jednotek GB (cca 8~10). Celkově jsem za poslední týdny (vším dohromady) snížil zabrané místo z 49 GB na necelých 31 GB.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

+ 71 = 81