Můj pohled na fotovoltaiku v ČR

Můj pohled na fotovoltaiku v ČR

Dost lidí na ní plive, pomlouvá a zrušilo by ji. Ano, i když není situace vůbec ideální, tak nemůžeme plivat na fotovoltaiku jako takovou a ani na majitele elektráren. Oni nezapříčinili onen stav. Byl způsoben špatným odhadem politiků a nastavením zákona 180/2005 včetně plnění procentuální výroby z OZE vůči EK. I přes to, že se mi tento stav také nelíbí a účelem podpory nebyl, tak již je na světě a nedá se s ním nic „spravedlivého“ dělat.

„Řešení“ v podobě zpětného zdanění je podle mého názoru nešťastné, jelikož podtrhává věrohodnost české ekonomiky a může se tak zdát, že státu se něco znelíbí a prostě změní zákony. Nehledě na to, že je i nevhodně zvoleno do prvních let od výstavby kdy jsou provozovatelé zadluženi a pro některé může tato situace být likvidační. Proč např. nenastavit nižší daň na delší časový úsek s odkladem do doby splacení poloviny vložené částky? Ale hlavně ne zpětně.

Je samozřejmé, že takové jaderky budou potřeba a to docela dlouho, ale proč nevyrábět i z OZE ve větším množství? Zde nastala ona chyba, že mělo být nastaveno hned od začátky vyšší podpora pro FVE umístěné na střechách ať už rodinných domů nebo i firem. Tato varianta při nastavení správných parametrů by byla perspektivní, ekonomičtější a pro energetickou síť tolik nezatěžující. Jeden z parametrů by mohl být maximální možný výkon, který by se pohyboval mezi např. mezi 70-95% spotřeby domu nebo výrobního komplexu. Provozovatel by se vyráběnou elektřinu spotřebovával a jen v případě přebytků by šla do sítě. Odstranilo by se tím extrémní zatížení elektrické sítě během slunečného počasí z velkoplošných, pouze dodávajících, elektráren. Myslím, že podobný princip měl původně fungovat v onom zákoně.

To že někdo argumentuje tím, že nebude nikoho dotovat? Možnost vlastní elektrárny měl téměř každý s vhodným místem a neznám osobně nikoho s FVE, který by toho litoval. Dalším mým argumentem je cena českých jaderných elektráren, ale to si lidé neuvědomují kvůli tomu, že se za ně platilo za minulém režimu a také to nebyly zrovna malé peníze. Byly ale potřeba a osobně mi nevadí a jsem za ně i rád. Je lepší mít jaderky než uhelné.
Osobně si myslím, že občan platí víc za přemrštěné ceny silnic a další podobné „tunely“. Ale to je nejspíše správnější a užitečnější než-li další zdroje elektrické energie.

Problémem byla také mediální masáž, která byla mnohdy zavádějící a zveličující.
Závěrem chci říci, že uznávám jaderné i solární elektrárny, ale jsou potřeba pravidla, která zajistí správný průběh staveb obou typů zdrojů.

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

One thought on “Můj pohled na fotovoltaiku v ČR

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 1 =