Redesign a lá Google Plus, přechod na webhosting a WordPress, tipy na pluginy a vše s tím spojené

Redesign a lá Google Plus, přechod na webhosting a WordPress, tipy na pluginy a vše s tím spojené

Počátky blogování a spojitost s Google Apps

Když to vezmu úplně od začátku, tak to byl asi únor 2011 kdy jsem se rozhodoval o pořízení vlastní domény. Bylo to kvůli nadšení po přečtení článku o Google Apps. Po zaregistrování domény jsem si tedy založil free účet na Google Apps, tehdy ještě s možností 50 uživatelů.

Až několik týdnů na to jsem si řekl, že bych mohl začít blogovat. Jak jsem psal v článku o mé první stovce příspěvků, tak počátky byli o ujasnění směru. Ten jsem si ujasnil asi po dvou měsících, že nechci „jen opisovat“ novinky. Tento krok hodnotím kladně, protože s takovým přístupem by asi nebyl tolik navštěvovaný a informační hodnota by byla takřka nulová.

Tak jsem začal psát dle sebe, a v nižší kadenci vydávání, články s vlastními názory, tipy nebo zkušenostmi k aktuálním tématům nebo zkušenostem z využívání nějakého SW a pod.

Nedávno, tedy cca po roce a půl blogování a víc jak 110 článcích, jsem začal uvažovat o přechodu na nějaký webhosting a „dospělejší“ redakční systém než, sice kvalitní , dospělý a celkem dostačující,  blogovací systém od Googlu.

Rozhodování a výběr šablony a pluginů

UPDATE: S problémem, který mě potkal mi poradil odborník na WordPress.

Asi ve středu, tento týden, jsem se odhodlal k onomu přechodu z Bloggera na placený webhosting. Dle referencí jsem si samozřejmě vybral ten od Wedosu, i kvůli ceně, která je snesitelná.

Během těch čtyř dní jsem si různě nastavoval a připravoval na WordPress, kdy jsem nejvíce času strávil hledáním šablony a různých pluginů o kterých se také zmíním.

Šablonu jsem hledal asi dva dny a nakonec padla volba na PlusOne, přeloženou od Kamila Hanuse, která je vzhledově podobná původnímu vzhledu sociální sítě Google+ před jejím velkým redesignem.

Pluginy jsem vybíral hledáním po různých blozích a podobně.

vzhled blogu PlusOne

Vzhled blogu a lá Google Plus před redesignem.

Mnou používané pluginy a tipy na ně

  • Ad codes widget – Umožní přidat různé typy reklamních bannerů (javascript, html, adsense a pod). Na zkoušku banner od Wedosu.
  • All in One SEO pack – Tento plugin je na mnoha doporučených seznamech a dle názvu je patrné co dělá (optimalizace pro vyhledávače klíčovými slovy a pod.).
  • Backup scheduler – Pomocí něj můžete zálohovat Váš web se všemi nebo jen vybranými složkami. Zálohu je možné provádět ručně nebo plánovaně a ukládat přímo na Váš hosting, vzdálený FTP server nebo na email (což využívám).
  • Blogger importer – Velmi užitečný nástroj pro lidi mající blog na googláckém Bloggerovi, který dokáže naimportovat všechny Vaše články i komentáře k nim do WordPressu včetně tagů, které ale mylně označí jako kategorie.
  • Categories to Tags converter importer – V návaznosti na předchozí plugin provede převod špatně vytvořených kategorií na tagy (štítky).
  • Easy Ad – Pro mnohé jistě známá populární novinka, která umožňuje automatické kupování odkazů pod články, kterou chci vyzkoušet a když nebude mít účinek, tak ho odstraním. Cenu jsem dal 30Kč (kdy je 10Kč poplatek).
  • Fancy Gallery lite – Zobrazí požadovaný obrázek jako „vyskakující“ nad článkem místo zobrazení obrázku jako samostatné stránky
  • Floating Social Media icon – Pro mojí šablonu nabízí pěkné černobílé ikony jako widget a při načítání webu sekundárně přelétávají menší ikony ař do pravého dolního rohu, kdyby někdo věděl o jiném podobném pluginu, tak budu rád.
  • Google Analytics for WordPress – Myslím, že netřeba slov.
  • Google XML Sitemap – Už z názvu je jasný účel, kdy díky tomuto pluginu bude vytvořena vhodnější mapa webu pro indexaci.
  • Highlight search terms – Zvýrazňuje vyhledávaná slovy při vyhledávání na blogu.
  • Pretty Link lite – Umožňuje využití zkrácených odkazů s Vaší doménou místo Bit.ly a pod.
  • Social Media User Detection – Zjišťuje informace o sociálních sítích uživatelů a posílá do Google Analytics.
  • Social Metrics – Zobrazuje informace o sdílení, likeování a +1 atd. u Vašich článků.
  • Subscribe to Comments – Dovoluje komentujícím se nechat informovat o dalších komentářích u článku.
  • TinyMCE Advanced – Povoluje pokročilé funkce editoru článku ve WordPressu.
  • True Google 404 – Místo zobrazení nějaké 404 napíše, že se stala chyba a nabídne obsahově podobné články.
  • Twitter Facebook social share – Na konec článku přidá lištu s tlačítky „To se mi líbí“, „+1“ a pod. s možností volby zobrazených tlačítek.
  • WP Memory usage – Na nástěnce WP zobrazí graf s využitím paměti RAM na webhostingu i s informací o limitu.
  • WP Nicescroll – Scrolování myší bude simulovat to, které známe ze smartphonů.
  • WP Polls – Možnost vytváření anket
  • WP UserAgent – Ke komentáři přidá ikony o používaném OS a prohlížeči komentujícího.
  • WP Google Fonts – Dává možnost výběru fontu pro web, i volbu několika z nich pro různé typy textů (všechen, nadpisy nebo třeba citace).
  • WP Google Maps – Plugin umožňující jednoduché vložení mapy z Google Map.
  • WP No frames – Pro známé weby možná velmi užitečné, kdy nedovolí aby někdo udělal web s rámem z kterého by byl nahráván Váš web. Takto „oframovaný“ web bude přesměrován přímo na Váš web, užitečné, že? 🙂
  • WP Page Numbers – Místo klasického „Předchozí a novější články“ zobrazí číslování jednotlivých stránek se seznamy článků.
  • WP Super Cache – Na doporučení nainstalováno, měl by zrychlit web i méně zatěžovat servery

Po tomto dlouhotrvajícím výběru jsem již jen nastavoval, nastavoval a nastavoval.

Převod domény, nastavení DNS záznamů a spuštění

Po všem tom nastavení už moc ke spuštění nechybělo, což bohužel nebyla pravda. Svoji osobní doménu jsem měl od počátku u Forpsi kde změny DNS probíhali snad nejrychleji (15-20 minut), ale abych měl vše „podjednou střechou“, tak jsem si doménu převedl taktéž pod Wedos. Převod byl docela bleskurychlý.

„Problém“ nastal až při nastavování DNS záznamů, jelikož jsem byl celkem nedočkavý s čekáním na provedení změn. Mezi změnami jsem se nemohl ani dostat do administrace WP, kdy se mi po přihlášení zobrazil blog ještě na Bloggerovi. Jelikož už se chýlilo k půlnoci (včera), tak jsem to nechal. Naštěstí ráno bylo vše v pořádku a funkční.

Používané DNS záznamy se celkem zcvrkli pouze na wedosácké DNS servery a jejich A i AAAA záznamy. Samozřejmě ale nesmí chybět MX záznamy pro souběžné používání Google Apps.

Jak jsem výše zmiňoval, že ke spuštění již moc nechybí, jsem myslel absenci textů na ostatních stránkách jako „O mně“ a pod. kde bylo jen slovo text. Ony texty jsem ráno ještě zkopíroval z Bloggera a i když jsou aktuální, tak plánuji jejich revizi.

Závěr a poučení?

Prozatím se mi WP a jeho možnosti docela líbí, i když je na první pohled celkem složitý a rozsáhlý, a tak to bude snad jen zvyku.

To je asi tak vše a budu doufat, že Vás ta „omáčka“ kolem moc nenudila a že se budou hodit alespoň nějaké tipy na pluginy pro WordPress. A kdyby jste měli nějaké další tipy tak je jako WP začátečník celkem uvítám, zajímal by mě hlavně plugin pro lepší práci v editoru s obrázky a přidání komentáře k obrázku (jako v Bloggerovi).

  • Pokud se ti článek líbil, tak sdílení potěší 😉

7 thoughts on “Redesign a lá Google Plus, přechod na webhosting a WordPress, tipy na pluginy a vše s tím spojené

  1. Petře, skvělý článek. Zrovna se vrtám v mém blogu a dělám nějaké úpravy a líbí se mi vyjíždějící okno při odskrolování článku na konec. To je nějaký plugin, nebo je to součást wordpressu? Díky za info.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

33 + = 38